D3s deel 1

1e resultaten ruis en dynamiektests

 

Ruis

Op diverse plaatsen op internet is gesuggereerd dat de D3s bij een twee keer zo hoge ISO-instelling ongeveer evenveel ruis heeft als de D3/D700.

Grofweg klopt dat. Op zich is dat al een geweldige prestatie, omdat de D3/D700 al heel goed zijn op dit punt.

Nog belangrijker is, dat deze winst ook bestaat in RAW, en eveneens bij uitschakeling van de ruisonderdrukking. Met andere woorden: dit is een echte verbetering van de sensor en geen aanpassing van de ruisonderdrukkingsalgoritmen. De scherpte van de opnamen van de D3s is zowel in jpg als in RAW ook zeker niet kleiner (eerder groter) bij de twee keer hogere ISO-instellingen. Dat is van belang, omdat vaak beweerd wordt dat bij de CMOS-sensoren van Nikon en Canon een vorm van ruisonderdrukking op de sensor wordt toegepast. Kennelijk is dat niet het geval (of in ieder geval niet op zo’n manier dat het nadelen met zich mee brengt).

Nu is het mogelijk een sensor te optimaliseren voor ruisarmoede bij hogere gevoeligheden, terwijl dit ten koste gaat van de ruisarmoede en dynamiek (verschil tussen licht en donker met doortekening) bij lagere ISO-instellingen.

deel 2 >>

 

Nikonreflex.com

voorlopige versie: bèta 0.8

7 april 2010