Nikonreflex.com

Nu een Nikon D90 of D700 kopen?
Over het belang van nieuwe modellen

Op internet wordt enorm veel gespeculeerd over nieuwe modellen. Zogenaamde guru’s als Hogan (om van Rockwell naar te zwijgen) doen regelmatig een slag in de lucht en slaan heel vaak de plank mis.*
Meestal is het echter helemaal niet zo belangrijk wanneer een nieuw cameramodel zal verschijnen. Bij de levenscyclus van een model hoort nu eenmaal dat de prijs geleidelijk zakt, zodat u zelden een miskoop doet. Wilt u na de aankoop wel meteen de opvolger aanschaffen, dan zult u er in het ergste geval iets op achteruit gaan. Een camera met garantie levert op Marktplaats een bedrag op, dat heel dicht bij de nieuwprijs ligt. Verstandiger is het misschien in zo’n geval even te wachten totdat het nieuwe model in prijs zakt, dat gebeurt meestal na een paar maanden. Ondertussen hebt u wel al heel veel mooie foto’s kunnen maken met uw nieuwe camera, ook al heeft die alweer een opvolger.
Uiteraard moet u zelf de beslissing nemen, maar wanneer u nu een D700 of een D90 koopt, dan is dat zeker geen miskoop. Misschien dat u inderdaad met wachten een iets gunstigere aankoop zou kunnen doen. Aan de andere kant zou de dalende Euro ook wel eens kunnen gaan zorgen voor stijgende prijzen en in dat geval kan een ouder model weer een relatief goede koop zijn. Ten slotte is het mogelijk dat een nieuwer model weer net die ene eigenschap mist, die u zo waardeert in het oude model. Kortom: zekerheid heeft u nooit en verder geldt bij de aankoop van elektronica altijd: doe wel en zie niet om! U koopt een camera ten slotte niet om te speculeren, maar om ermee te fotograferen.

* Sinds kort doe ik daar zelf ook aan mee, want dat levert nu eenmaal kijkcijfers op.

Nikonreflex.com

 

 

 

voorlopige versie: 0.85

18 mei 2010 

Zie ook: verlanglijst