Nikonreflex.com

Overal op internet kun je ze vinden: aanbevelingen aan Nikon. Het lijkt wel of iedereen het beter weet dan de concernleiding in Tokio. Toegegeven: voor je eigen ego is het best prettig je te wentelen in de overtuiging dat jij het beter zou doen dan de mensen die nu de dienst uit maken. Daar komt nog bij dat de Japanse cultuur anders is dan de onze: daar spelen zaken als schaamte, respect en hiërarchie een belangrijker rol dan bij ons, dus soms is een strategisch en economisch juiste beslissing om bedrijfspsychologische redenen gewoon onmogelijk. (Overigens zie je dat bij Westerse bedrijven ook wel, maar dan in een iets andere setting.) Het bepalen van de koers van een bedrijf als Nikon is een uiterst moeilijke taak, waarbij zeer veel variabelen een rol spelen.
Het begin van het verhaal is bij Nikon echter heel simpel: je kunt uitgaan van het bestaande productpalet. Daarna kun je op technologische gronden verzinnen wat er veranderd of vervangen zou moeten worden of kunnen. Daarna beginnen echter zaken mee te spelen als productiecapaciteit, veranderende productiekosten, valutakoersen, schuivende marktaandelen, acties van concurrenten, wensen van professionele en andere klanten, het effect van nieuwe producten op de publieke opinie en op de goodwill van het bedrijf, de reacties van journa- en analisten en van de beurs, kortom: een behoorlijk ingewikkelde puzzel. Af en toe moeten er dus gewoon beslissingen genomen en die zullen achteraf ook wel eens fout blijken te zijn. Kortom: er spelen zoveel zaken een rol dat ik niet denk dat ik het allemaal kan overzien - evenmin als alle Guru's en nitwits die hierover speculeren, of eenvoudigweg roepen dat Nikon alles anders zou moeten doen.

Goed, nadat ik heb uitgelegd dat ik hier op zou moeten houden, ga ik dus toch verder. Hier mijn aanbevelingen c.q. verlanglijstje:

Nikonreflex.com

 

 

 

 

28 mei 2010 

Onbescheiden wensen en verlangens:
een verlanglijstje