Het nieuwe kleinbeeldfilm and sdhc crad

Toen ik een jongetje was, keken serieuze fotografen neer op kleinbeeld. In het digitale tijdperk zullen sommigen niet eens meer weten wat kleinbeeld is: het standaard filmformaat dat door bijna iedereen gebruikt werd. 'Kenners' gaven in mijn jeugd echter de voorkeur aan camera's met een groter filmformaat: een Rollei of zelfs een Hasselblad. Het is waar, met deze camera's maakte je betere foto's - als je erin slaagde foto's ermee te maken tenminste.

Kleinbeeldfilm en zijn moderne opvolger.
Opnamegegevens:
Nikon1 V2, 55 mm Micro-Nikkor via FT-1, bestaand licht met reflector, 1/100s f/3.5 160 ISO

Hasselblad’s, Rollei’s et cetera waren groot en onhandig. Wanneer mensen op vakantie gingen of gewoon een weekendje weg, wilden ze een kleine camera die ze gemakkelijk konden meenemen. Ook wanneer je snel een foto moest maken, was kleinbeeld de oplossing, want kleinbeeldcamera's waren veel sneller. Daarom werden bijna alle nieuwsfoto's uit de tweede helft van de vorige eeuw gemaakt met kleinbeeldcamera, of beter: met Nikon camera's. In de studio speelden Hasselblad en nog grotere camera nog steeds een belangrijke rol, maar ook daar werd kleinbeeld gebruikt wanneer snelheid belangrijk was. Rolfilm (6x6) werd een niche binnen een decennium en vanaf ca. 1970 was kleinbeeld de norm. Het was in feite een oude standaard, ontstaan in 1932, maar soms hebben geweldige ideeën tijd nodig om te worden erkend. Andere formaten kwamen en gingen: Instamatic, 110, halve frame, APS - geen van hen in staat was om kleinbeeld te vervangen.

Toen kwam digitaal. Er was geen film meer, op het eerste gezicht verdween ook de noodzaak van een standaardformaat. Toch ontsonden er al snel digitale beeldsensoren in een paar standaardmaten, om redenen van goedkopere productie, met vreemde namen die slechts vaag gaf een indicatie van hun grootte gaven.
Die eerste beeldsensoren waren meestal vrij klein, omdat het duur was om grotere sensors produceren. Ze gegenereerde foto's met veel ruis: lelijke kleine grijze of gekleurde stippen of vlekken. Omdat die camera's geen reflexcamera's waren, konden ze niet snel scherpstellen Ze waren ook verder vrij langzaam. Daarnaast hadden ze problemen met foto's met grote contrasten en al deze dingen werden beter opgelost door reflexcamera’s - om verschillende redenen, die niet allemaal te maken had met het sensorformaat.

Eerste digitale spiegelreflexcamera's
Ongeveer tien jaar geleden kwamen de eerste betaalbare digitale spiegelreflexcamera's op de markt. Met deze camera's bereikte je een heel behoorlijke kwaliteit, ze waren snel en hun enige nadeel was dat ze groter en duurder waren dan de digitale compactcamera's. Aanvankelijk werden ze populair bij professionals  en betere amateurs, later bereikte het idee dat die camera's veel betere foto’s maakten ook het grote publiek. Al snel wist elke voetbalmama en -papa dat ze een reflexcamera nodig hadden om foto's van hun kinderen te maken.

In 2008 introduceerde Panasonic de eerste camera die bedoeld was om de reflexcamera te onttronen: een spiegelloze camera met verwisselbare lenzen. (Ik geef de voorkeur om ze CILC bellen: compactcamera's met verwisselbare lenzen, compact interchangeable lens camera. Mijns insziens is het belangrijkste aspect ervan dat ze compact zijn.) De camera had een sensor die half zo groot was als het oude kleinbeeld-formaat. Concurrenten volgden, deels met het zelfde formaat (micro 4/3), deels met APS-C-camera's. Die APS-C-camera's waren veel compacter dan de reflexcamera’s, maar hun lenzen waren nog steeds groot. Zij waren ook minder snel in scherpstellen dan reflexcamera’s.

Nikon 1
In september 2011 introduceerde Nikon de Nikon 1-serie. Nikon 1 camera's hebben een sensor kleiner is dan die in reflexcamera's en zelfs dan in m4/ 3 camera's, maar veel groter dan die van een compactcamera of smartphone. (De diagonaal van de sensor en de brandpuntsafstanden van de objectieven zijn 1,8 x kleiner dan in APC-S camera's.) Dankzij een bijzondere techniek met speciale fasedetectie AF-pixels in de beeldsensor, stellen de camera's ook erg snel scherp, zo snel als een goede reflexcamera. In feite zijn ze in veel opzichten zelfs veel sneller: ze kunnen maar liefst 15 bps met continue scherpstelling en zelfs 60 bps maken met scherpstelling bij de eerste foto, Bovendien kunnen de Nikon 1 camera's slow motion films met 400 en 1200 bps maken. (De snelste Nikon reflexcamera, het professionele  model Nikon D4 bereikt resp. 11 en 12 fps en heeft geen slow motion-optie). Met betrekking tot ruis zijn deze camera's zo goed als reflexcamera's ongeveer vier jaar geleden waren. In feite vormen Nikon 1 camera's het perfecte antwoord op wat een voetbalpapa en -mama zou kunnen wensen. Aangezien dat soort consument heeft tijd nodig om hun behoeften te begrijpen, is de CILC-markt is nog steeds veel kleiner dan hij zou kunnen zijn - of beter: zou moeten zijn.

Waarom we van kleinbeeld hielden
Toch, als we Nikon 1 met het oorspronkelijke idee van kleinbeeld vergelijken, zien we veel overeenkomsten. Waarom hielden we van kleinbeeld? Kleinbeeld was snel, klein, licht en had veel scherptediepte, waardoor scherpstellen gemakkelijker was. Films en objectieven waren goedkoper; vooral lange en lichtsterke objectieven waren relatief klein en goedkoop. Kleinbeeld was ook discreet: vooral de Leica en de Nikon meetzoeker camera's (zoals de Nikon I, niet te verwarren met de Nikon one) waren zo klein dat het zeer eenvoudig om ongemerkt foto's te maken. Het feit dat die meetzoekercamera's geen spiegel hadden en dus erg stil waren, hielp ook veel in dit opzicht. Ook belangrijk was dat je direct door de zoeker kon kijken, bijna zoals je normaal kijkt. (Op dat moment hadden de meeste 6x6-camera’s  een zoeker die een gespiegeld beeld toonde waar je van boven op moest kijken.)
Ja, de kwaliteit van kleinbeeldfotografie was iets minder dan van 6x6, maar al snel maakte niemand zich daar druk om: in kranten was het verschil sowieso niet zichtbaar (geen grote kleurenspreads toen!). Tijdschriften kon het niet schelen want ze hield van het gevoel van het echte leven dat kleinbeeldfotografie hen gaf.

Nikon 1 camera's brengen dit kleinbeeldgevoel terug. Ze zijn zeer snel, muisstil (als je de juiste menu-instelling kiest), onopvallend en stellen ons in staat om lange en lichsterke objectieven te gebruiken. De elektronische zoeker maakt het ook mogelijk om de foto die je maakt meteen voor je te zien, zonder de noodzaak de camera van je oog te nemen.

Neerkijken
Ik weet dat velen neerkijken op niet-spiegelreflexcamera’s, net zoals vroeger neergekeken werd op kleinbeeldcamera's. Misschien zijn de digitale reflexcamera's echter de 6x6-camera's van het digitale tijdperk. Ze bieden in sommige situaties voordelen , maar hoe vaak bent u in zo'n situatie? Belangrijker nog: hebt u de technische kennis en de juiste objectieven om foto's te maken die die voordelen ook zichtbaar maken?

De meeste mensen kopen bijvoorbeeld nooit een extra objectief. De doorsnee bezitter van een reflexcamera heeft 1,25 objectief. Dat mogen we hem ook niet kwalijk nemen, want een extra objectief maakt zo'n grote en zware reflexcamera nog groter en zwaarder. Het voordeel van de snellere scherpstelling van een reflexcamera bestaat ook al niet, tenminste niet in vergelijking met een Nikon 1. In veel situaties telt een Nikon 1 camera sneller scherp en altijd preciezer.

 

nikon 1 V2


Ruis
Een instap Nikon DSLR heeft een voordeel van minder dan een stop als het gaat om ruis in vergelijking met Nikon 1-camera's. De top van de APS-C-reflexcamera’s bij Nikon, de D7100, heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid ruis bij ISO 3200 als de Nikon 1 V2 (en S3) bij 1600 ISO (zie voorbeelden rechts). Bij andere merken is het verschil in ruis zelfs nog minder. Het feit dat een Nikon 1 camera geen spiegel heeft en dus kan langere sluitertijden kan gebruiken, maakt het hoge-ISO-voordeel van de reflexcamera nog kleiner.
Helaas maken de meeste gebruikers echter een verschrikkelijke flitsfoto zodra er niet veel licht meer is, dus misschien overschatten we deze kwestie. Een ander voordeel van een reflexcamera is de kleinere dieptescherpte, waarmee je in theorie mooie onscherpe achtergronden kunt maken. Toch gebruikt 98% van de instap-reflexcamera-bezitters de groene Auto-instelling die meestal de scherptediepte sterk vergroot en dat ook nog eens in combinatie met een standaardzoom die niet over een echt mooi bokeh beschikt, dus ook dat voordeel is minder groot dan je zou denken. Een derde voordeel van een reflexcamera in vergelijking met de Nikon 1 S-modellen (niet de Nikon 1 V-modellen, ze hebben een EVF) is dat ze een zoeker hebben die het toelaat om erdoorheen te kijken in plaats van erop ( kunt dan dus met uw ogen kijken in plaats van met uw handen). Maar ja, de meeste instap-reflexcamera-bezitters maken gewoon gebruik van de monitor als zoeker.

Gewichtheffen in plaats van fotograferen
Als je niet echt een DSLR nodig hebt, dan sjouw je voor niets rond met veel gewicht. Het betekent ook dat je een heleboel foto's mist. Vaak zul je je camera niet mee nemen of zelfs wanneer u hem wel meegenomen hebt, zult u hem niet gebruiken: te veel moeite. Vergelijkbaar: vaak heb je niet de lange objectief die je nodig hebt.

Neem een ​​Nikon 1, de FT-1 adapter en een goedkope 50-200 of 70-300mm objectief, en je hebt het perfecte safari-, vogel- of sportobjectief (vergeet niet de 15-60 bps voor sport). Combineer een Nikon 1 met een 30 mm f/1.4 (Sigma) of een 32 mm f/1.2, een 50mm f/1.4 en / of een 85 mm f/1.4 of 1.8 en je hebt de ideale combinatie voor stille podiumfotografie (= 85 mm f/1.4, 135 mm f/1.4 en 230 mm f/1.4 in kleinbeeldtermen).
Gebruik een Nikon 1 op straat en niemand zal er bezwaar tegen maken dat u foto’s maakt - vaak zullen ze het niet eens merken. Het maken van foto's met kleine camera's en smartphones is normaal, bijna niemand zegt daar iets van. Het maken van foto's met een grote, zwarte, zware en luide reflexcamera is veel moeilijker, zo niet onmogelijk in vele situaties.

Kwaliteit
En de kwaliteit? Op de meeste foto's zult u het verschil niet zien. De instapreflexcamera’s zijn erg goed, maar beter dan hun objectieven. 24 MP van een D3200 is geweldig, maar in de hoeken heb je maar ongeveer 10 MP omdat de standaardzoom daar gewoon niet scherp genoeg is. Aan de andere kant zijn Nikon 1 objectieven als de 18.5 mm f/1.8, 6,3-13 mm f/3.5-5.6 en 32mm f/1.2 zo extreem goed, dat je moeilijk een ​​vergelijkbare kwaliteit objectief vindt voor een reflexcamera, zelfs als je professionele objectieven koopt.
Als je een lichtsterk objectief gebruikt met een Nikon 1 is de camera net goed als of beter dan een APS-C reflexcamera in elk opzicht en is nog steeds erg klein en licht. Afhankelijk van de combinatie die je kiest, kan die duurder zijn dan bijvoorbeeld een Nikon D3200, maar het fotograferen met een Nikon 1 is een stuk leuker en je maakt veel meer en betere foto's.
De Nikon 1 is perfect voor het nemen van de foto’s die de meeste mensen maken: van je partner, kinderen, vrienden en de dingen die je ziet op je vakantie. Met speciale objectieven en / of de VT-1 adapter, kan de camera zelfs veel professioneel werk aan. Ik hou van de grotere scherptediepte in landschap en macro, en het extra bereik van de lange objectieven. Ik hou van de EVF, die mij mijn foto's tijdens het maken laat zien, dus ik hoef de camera niet van mijn ogen te halen. (U kunt dat overigens ook uit schakelen.) Ik hou er ook van dat de camera zo licht is. Dit is niet alleen een voordeel vanwege het dragen ervan, maar ook en vooral omdat de camera gemakkelijker te hanteren is, bijvoorbeeld om een onderwerp te volgen.
Schattig
Er is maar een ding dat ik niet begrijp van deze camera's. Aziatische vrouwen lijken de voordelen van deze camera's heel goed te herkennen, ze kopen ze vaak. Amerikaanse en Europese vrouwen niet, in ieder geval een stuk minder dan Aziatische vrouwen - en een stuk minder dan Nikon verwachtte. Nu zijn er veel verschillen tussen de Aziatische en Europese en Amerikaanse vrouwen. Het belangrijkste in dit verband is dat Aziatische vrouwen houden van dingen die schattig zijn - en Nikon 1-camera's zijn zeker schattig.
Veel Europese en Amerikaanse vrouwen willen geen schattige dingen, ze willen laten zien dat ze dezelfde dingen kunnen die mannen kunnen. Als het gaat om camera's is dit een grote fout. Allereerst mannen hebben niet altijd gelijk in hun keuzes :) Ten tweede zijn er een aantal biologische verschillen tussen mannen en vrouwen die je niet kunt ontkennen, als het gaat om het dragen van gewichten. Een reflexcamera is vaak gewoon te zwaar voor vrouwen. Te zwaar betekent niet noodzakelijk dat je hem niet kunt tillen, maar meer dat je er niet goed mee kunt werken gedurende een langere periode. Zelfs ik, een relatief sterke man met een goede conditie, houd van de het geringe gewicht van de Nikon 1 camera om die reden. Je kunt urenlang foto's maken met een Nikon 1 camera en een lang objectief, probeer dat met eens met een reflexcamera zonder statief!

Dus ja, ik hou van Nikon 1. Ja, ik denk dat het ‘t nieuwe kleinbeeld is. Ik begrijp alleen niet waarom relatief weinig Europese en Amerikaanse vrouwen die camera's kopen.

Vandaar dat ik hier mijn persoonlijke boodschap aan hen paats:

Geachte dames, laat zien dat u jaren voorloopt op mannen en koop een Nikon 1 (bij voorkeur een V2) met een of twee lichtsterke objectieven: de 18.5mm f/1.8 en indien mogelijk de 32mm f/1.2. U maakt veel betere foto's dan mannen en iedereen zal denken dat het is omdat u zo'n goede fotografe bent. Dat moet ook wel het geval zijn, want door dat kleine schattige witte cameraatje kan het niet komen, toch?

 

Dré de Man, August 9, 2013

 

(Ruisvoorbeelden: D7100 bovenaan, dit voorbeeld is ook iets scherper.)

 

Nikon 1 camera's zijn klein, en de objectieven eveneens. Hier een Nikon 1 V2 met de superzoom 10-100 mm, vergelijkbaar met de 18-200 mm voor DX.

Opnamegegevens: gemaakt met een tweede Nikon 1 V2 met een AF Micro-Nikkor 55/2.8 via de FT-1-adapter, 1/250 s f/9. Studio flitsers werden geactiveerd door de ingebouwde flitser van de Nikon 1 V2 (handmatig, 1/32 met IR filter op flits)

lenses for nikon 1

Objectieven (geschikt) voor Nikon 1 camera's. De twee grote objectieven bovenaan zijn eigenlijk voor Nikon reflexcamera's, maar kunnen via de FT-1 adapter gebruikt worden. De 32mm f/1.2 staat niet op de foto. Onderaan ziet u de 18.5mm f/1.8 en de 10mm f/2.8.

Opnamegegevens: gemaakt met een Nikon 1 V2 met een AF Micro-Nikkor 55/2.8 via de FT-1-adapter, 1/250 s f/9. Studio flitsers werden geactiveerd door de ingebouwde flitser van de Nikon 1 V2 (handmatig, 1/32 met IR filter op flits)

Dit is mijn eerste publicatie op deze nieuwe site, dus er volgt spoedig meer, zeker in september. Hier kunt u al enieg foto's zien die met Nikon 1 camera's gemaakt zijn. (Ongeveer een derde ervan, de rest is gemaakt met Nikon D700, D800E en D3s camera's).
Welke met Nikon 1 camera's gemaakt zijn? Dat vertel ik later.

100%-weergave van kleine details van foto's gemaakt met de Nikon 1 V2 en de Nikon D7100 bij resp. ISO 1600 and ISO 3200 en daglicht. De foto van de D7100 is verkleind in Photoshop zodat de grootte ervan overenkomt met die van de V2 foto, wat de ruis ook heeft doen afnemen. Het is moeilijk om te zeggen welke foto beter is, dus het ruis-voordeel van een digitale reflexcamera van hoge kwaliteit is precies één stop. Verwerkt van RAW in Adobe Camera Raw zonder ruisonderdrukking. Onderaan de pagina vindt u welke van de voorbeelden met welke camera gemaakt is.
Nikonwon.com

 

 

 

Over Nikon 1 cameras,
Nikon 1 objectieven en meer
Door Dré de Man, fotograaf, journalist en auteur van vijfentwintig boeken over digitale fotografie en Nikon camera's