Nikonreflex

voor iederen die Pavloviaans reageert op de naam Nikon - maar ook voor wie gewoon beter wil fotograferen met een Nikon reflexcamera

(c) Dré de Man, v 0.6 14 juli

_______home_________tests_________workshops__________links_________over mij_______over deze site________contact_______

Hier vindt u een uitgebreide versie van het hoofdstuk over objectieven, met een opsomming van de op het moment van het ter perse gaan van het boek leverbare Nikon- objectieven en hun eigenschapen en toepassingsgebieden.Hier vindt u een uitgebreide versie van het hoofdstuk over objectieven van de eerder verschenen boeken, met een opsomming van de op het moment van het ter perse gaan van het boek leverbare Nikon- objectieven en hun eigenschapen en toepassingsgebieden.

Daarin nog niet besproken zijn de later geïntroduceerde:

55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX Zoom-Nikkor,
Korte beschrijving: zeer compacte telezoom voor een zeer lage prijs. In termen van value for money nauwelijks te overtreffen. In combinatie met de 18-55mm f3.5-5.6 AF-S VR DX Zoom-Nikkor vormt het objectief een set die optisch beter is dan de 18-200/3,5-5,6. Het verwisselen van objceteiven in plaats van zoomen levert hier dus – zoals zo vaak - voordeel op.

70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor
Goed alternateif voor de 55-200

18-55mm f3.5-5.6 AF-S VR DX Zoom-Nikkor
Opvolger van het type daarvóór, zonder VR. Optisch vrijwel net zo goed, en nauwelijks duurder, dus de keuze is niet zo moeilijk.

14-24mm f/2.8 AF-S ED Zoom-Nikkor
Dankzij de toepassing van Nano-coating heeft het objectief ondanks de enorme bolle frontlens geef last van tegenlicht. Optisch al bij ongelofelijk goed bij volle opening, vanaf f/4 werkelijk  foutloos.

24-70mm f/2.8 AF-S ED Zoom-Nikkor
Onder de standaardzooms is de 24-70/2,8 de meest voor de hand liggende keuze. Het is in feite de derde generatie van de professionele standaardzooms, die werd geboren met de introductie van de 35-70/2,8 in 1987. Later verscheen de hier en daar nog leverbare 28-70/2,8. Met iedere generatie kwam er dus als het ware een vast groothoekobjectief bij het bereik, maar kwalitatief was de 35-70/2,8 al van hoog niveau. De 24-70 is echter beter, en heeft een mooier bokeh. Bij 24 mm is de 14-24 beter, maar dat is vooral van belang voor wie beide objectieven heeft.

  


Deze zullen in de volgende versie eveneens opgenomen worden.

 

Aanvullingen:

Bij het inkorten van het hoofdstuk over objectieven is in de eerste twee drukken een onjuistheid in de tekst geslopen. Anders dan in het boek beschreven, is autofocus met de converters TC14 en TC17 wél mogelijk met objectieven met een lagere lichtsterkte dan 2.8. Bij de TC20E is 2.8 praktisch gezien wél de grens. Als richtlijn kunt u aanhouden dat de effectieve maximale opening niet kleiner dan f 5.6 mag zijn. Automatische scherpstelling met minder lichtsterke combinaties van converter en objectief is vaak nog wel mogelijk, maar zal traag en minder precies zijn.

 

hier vindt u de tekst van flitsen voor gevorderden. Het is oorspronkelijk geschreven vóór de komst van de SB-900 en behandelt de werking van de SB-800 en SB-600. De SB-900 is echter ook eenvoudiger in het gebruik en de ingewikkelde functies van de SB-900 en SB-800 komen wel weer overeen.

Fotobewerking met Nikon Capture NX2

De tekst hiervoor is in voorbereiding en zal t.z.t. hier gepubliceerd worden.