meisjes van vermeer

Meisjes van Vermeer
Vrienden van de Hofvijver heeft samen met de OB Den Haag een Meisje-met-de-parel-wedstrijd georganiseerd. Meer daarover vind je hier.
De foto is gemaakt voor het evenement begon. Ik heb de belichting 2/3 stop krapper genomen om de achtergrond doortekening te laten houden, in de wetenschap dat ik de donkere partijen later lichter kon maken. Ik wachtte op het moment dat de meisjes allemaal min of meer leken op het meisje van Vermeer en drukte op de knop, dat was alles. Technische gegevens: FX, 1/40s f/5,6, A, -0,66, 35 mm f/2.0 Ais (vergelijkbaar met 24 mm DX, 13 mm Nikon 1). RAW-verwerking in Nikon Capture NX2.
Het tegenlicht en de RAW-verwerking plus het 35mm-objectief en de meisjes maken dat de foto op een schilderij lijkt.
Is het geen kitsch wanneer je een foto op een schilderij laat lijken? Ja, wanneer het gewoon een slechte kopie is. Nee, wanneer aan het schilderij gerefereerd wordt, wanneer het geciteerd wordt en als een extra betekenislaag fungeert. In dat geval geeft het schilderij meerwaarde aan de foto. De winnares staat overigens niet op deze foto.

 Vorige foto-blog

Nikonreflex.com

Nikonreflex.com

 

 

 

over Nikon camera's, Nikon objectieven en objectieven met Nikon-vatting, software en meer
door Dré de Man, fotograaf, journalist en auteur van meer dan een dozijn boeken over digitale fotografie en Nikon-camera's